Tuesday, May 13, 2014

Tava Böreği






 "Ademoğlu kıyamet günü beş şeyden sorulmadan, Rabb'in huzurunda ayağını kıpırdatamaz:


* Ömrünü nerede geçirdiği,


* Nasıl geçirdiği,


* Gençliğini nerede harcadığı,


* Malını nerede kazandığı,


* Öğrendiği ile ne amel ettiği..."


(Tirmizi, Kıyame, 1/2416)








Hoyratça kullandığımız zamanların elbet bir gün hesabı sorulacak.

Şuan uykudayız farkında olamasak da ama bir gün uyanacağız.

Ve o gün bu suallere Rabbimizin razı olduğu şekilde cevaplayabiliriz İnşaAllah...

                                                        ***************************************

Pazar kahvaltılarına oldum olası bir ayrı özenmek isterim.

Bu durum, haftanın son kahvaltısı olmasından mı  bilmiyorum.

Ya uzun süredir yapmadığım lezzetleri yapmak ya da denenmeyi bekleyen ama bir türlü fırsat bulamadığım tarifleri pazar kahvaltısı için saklarım.

Tava böreği de uzun süredir yapmayı düşünüp bir türlü fırsat bulamadığım pratik kahvaltı alternetiflerinden biriydi.

 Bir çok kişinin bildiği ve yaptığı tariflerdendir aslında ama arşivimde bulunmasını istediğim kahvaltı alternatiflerinden olduğu için daha fazla bekletmeden yayınlamak istedim.

Yufkanız bayatladıysa ya da arttıysa veya en hızlısından bir börek yapmak istiyorsanız, elbette ki tavsiye olunur ;)

Hazırlama ve pişme süresi toplam 15dakikanızı alıyor.

Yapım aşamalarını yayınlamadığım nadir tariflerden biri olacak ama bir şekilde nasip olmadı yapım aşamalarını fotoğraflamak. Bir sonraki yapışımda unutmazsam yapım aşamalarını da çekip yayınlarım İnşaAllah.

* Yufkalarınız büyükse 2 adet, orta boy ya da küçükse 3 adet yufka kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Malzemeler:

♥ 3 adet yufka

♥ Yarım kalıp beyaz peynir

♥ Yarım su bardağı kaşar peyniri

♥ 1 su bardağı süt

♥ 2 adet yumurta

♥ 1 çay bardağından 2 parmak eksik sıvı

♥ 2 yemek kaşığı sıvıyağ (tavayı yağlamak için)

Yapılışı:

1-) Süt, yumurta ve sıvıyağını bir kapta iyive karıştırıyoruz.

2-) Genişce olan tavamızı sıvıyağ ile yağlıyoruz.

3-) Yufkamizin bir tanesini tavamıza seriyoruz ve kenarlarını tavanın dışından sarkıtıyoruz.

4-) Hazırladığımız sosumuzdan bir kaç yemek kaşığı gezdiriyoruz.

5-) İkinci yufkamızı elimizle ikiye bölüyoruz ve yarısını hafif buruşturarak tavaya seriyoruz.

6-) Sostan bir kaç kaşık gezdirip diğer kalan yarım yufkayı da buruşturarak seriyoruz.

7-) Sostan bir kaç kaşık gezdirip peynirimizi bu kata koyuyoruz. Her tarafına eşit şekilde peyniri yayıyoruz.

8-) Üçüncü yufkayı da elimizle ikiye bölüp, yufkanın yarısını peynirli kata seriyoruz. Üzerine bir kaç kaşık sos gezdiriyoruz.

9-) Kalan yarım yufkayı da aynı şekilde buruşturarak seriyoruz, kalan sosu üzerine gezdiriyoruz.

10-) Tavanın kenarlarından sarkan yufkayı içe toğru toplayıp, böreğin üzerine kapatıyoruz. En üste 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ sürüyoruz.

11-) Tavamızı ocağın üzerine alıyoruz, ilk önce orta ateşte tava ısınana kadar yani yaklaşık yarım dakika bekletiyoruz, sonra tavanın altını kısıp, kapağını kapatıyoruz.

12-) Spatula yardımıyla böreğin altını arada kontrol ediyoruz. Alt tarafı piştiği zaman spatula ile ya da bir tabak yardımı ile çeviriyoruz. Öbür yüzü de piştiği zaman servis tabağına alıyoruz.






♥ Afiyet olsun ♥

No comments:

Post a Comment