Selamlar arkadaşlar hayırlı cumalar,cumamız mübarek olsun...
Tarife geçecek olursak mayalı tarifim için şunları söyleyebilirim süper,harika,nefis.....
Bu mayalı tarifi tamamen atmasyon bir şekilde buldum mayalı herhangi bir şey yapacağım zaman artık bu tarifi kullanıyorum.
Geçenlerde Aytence arkadaşımda börek görmüştüm şekil olarak hoşuma gitti,tarif olarak yine kendi mayalı tarifimi kullandım arkadaşımın tarifine bakmak için tık tık....
Yumuşacık börek oldu birde şunu söyleyip genelde mayalı hamurlar ertesi güne kalınca bayatlar pek yenmez bu böreğimin farkı daha sonraki günlerde bayatlamadan yumuşak kalıp yenebiliyor.
Ben mutlaka sonraki günler için biraz ayırırım lezzeti pek güzel oluyor.....
Şimdi sıra tarifmizde....
Yarım su bardağı ılıktan biraz sıcak süt
Çeyrek paket maya (ben insant maya kullanıyorum)
Çeyrek su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
tuz
bir çimdik şeker
Öncelikle hamurumuzu klasik mayalı yumuşak hamur olarak yoğurup hazırladım, biraz dinlendirdikten sonra portakal kadar bezelere ayırdım.merdaneyle hamuru açtıp sıvıyağla yağladım.
Sagdan ve soldan her iki tarafini katladım,önce aşağıdan yukarıya sonra üsteki parçayı yukardan aşağıya katladım.
Bu sekilde bütün hamurları açıp,yaglayip,katlayip hazırladım,10-15 dk.beklettim, bu katladigim hamurları tekrar açtım.
Açtığım hamuru boyuna ikiye kestim hamurun dar olan ucuna içten koydum(ben haşlanmış patates ve ıspanak kullandım)rulo yaptım yağlı kağıt serdiğim tepsiye dizdim bütün hamurları hazırlayınca yumurta sarısı ve çörekotu serptim tepside mayalanmasını bekledim pişirdim.
Sevgil Aytence arkadaşım çok güzel resimlemiş bir göz atıverin...
*Unu mutlaka az az ekleyin yumuşacık bir hamur olmalı birde yoğurt çok soğuk olmasın ve mayayla direkt temas etmesin yoksa hamurumuz kabarmıyor tecrübeyle sabittir.
*Hamurumuzu açarken unu gerekmedikçe kullanmazsak daha iyi sonuç veriyor böreğimiz yumuşacık oluyor.
Böreğim çay kahve etkinliğinin ev sahibesi sevgili anneminkızıyım arkadşıma yolluyorum...
Bu konu hakkinda daha cok bilgi bulabileceginiz onemli bir kaynak : hamur işleri velibah
No comments:
Post a Comment