18 Şubat 2011
    
    En fazla çeşiti olan yemeklerden biri de sulu köftedir. Her yörenin kendine özgü sulu köfte yapma yöntemi vardır. Mutfaklarımızda sulu köftenin sadesi ve terbiyelisi yapılır. Sulu köfte hazırlanırken ana malzeme olarak kıyma, pirinç ya da bulgurla yoğurulan köfte kullanılır. Yoğurt, yumurta sarısı ve limon kulanılarak terbiyesi yapılan köfteye, ekşili sulu köfte adı verilir. Sulu köftenin terbiyelisi veya sadesi hazırlanırken katkı malzeme olarak bakliyat ve sebze çeşitleri kullanılır. Nohut, mercimek gibi kuru bakliyat çeşitleri ve patates, havuç, bezelye gibi sebzelerdir. Bezelye yemekte çiğ veya konserve olarak kullanılır. Çiğ bezelye, yarı pişmiş olarak haşlanır ve doğrudan diğer malzemelerle birlikte yemekte kullanılır. Konserve bezelye ise, yemeğin ocaktan inmesinden 5 dakika önce yemek içerisine katılır. Sulu köfte, ağır ateşte 30 dakika süre içerisinde pişer. Tarifim, sebzeli sulu köfte ile ilgilidir. Sultan, sebzeli sulu köftesini bazen bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
    Neler Lazım
    300 gram kıyma
    iki kaşık pirinç
    yarım çay bardağı zeytinyağ
    bir kaşık salça
    bir patates
    bir havuç
    bir çay bardağı konseve bezelye
    karabiber, kimyon, tuz
    maydanoz ve un
    
    Yapılması
    soğan, patates, havuçu ve maydanozu doğrayın
    yoğurma kabına, kıyma, soğan, pirinç, maydanoz,
    karabiber, kimyon, tuzu katın ve yoğurun
    köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparın, beze yapın
    bezeleri tabanına un yayılmış tepsinin içine bırakın ve una bulayın
    tencereye yağı koyun ısıtın, salçayı katın, kavurun
    üzerine 6 bardak sıcak su, patates, havuç, tuzu katın
    tuzunu ayarlayın. tencere kaynamaya başladıktan sonra,
    köfteleri katın ve kapağı kapatın
    ağır ateşte köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin
    inmeye yakın bezelyeyi katın, karıştırın
    ve gönlünüzce servis edin
    Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
    Sultan
  
Ilginizi Cekebilecek guzel yazilar : sebzeli rulo köfte
No comments:
Post a Comment