18 Şubat 2011
En fazla çeşiti olan yemeklerden biri de sulu köftedir. Her yörenin kendine özgü sulu köfte yapma yöntemi vardır. Mutfaklarımızda sulu köftenin sadesi ve terbiyelisi yapılır. Sulu köfte hazırlanırken ana malzeme olarak kıyma, pirinç ya da bulgurla yoğurulan köfte kullanılır. Yoğurt, yumurta sarısı ve limon kulanılarak terbiyesi yapılan köfteye, ekşili sulu köfte adı verilir. Sulu köftenin terbiyelisi veya sadesi hazırlanırken katkı malzeme olarak bakliyat ve sebze çeşitleri kullanılır. Nohut, mercimek gibi kuru bakliyat çeşitleri ve patates, havuç, bezelye gibi sebzelerdir. Bezelye yemekte çiğ veya konserve olarak kullanılır. Çiğ bezelye, yarı pişmiş olarak haşlanır ve doğrudan diğer malzemelerle birlikte yemekte kullanılır. Konserve bezelye ise, yemeğin ocaktan inmesinden 5 dakika önce yemek içerisine katılır. Sulu köfte, ağır ateşte 30 dakika süre içerisinde pişer. Tarifim, sebzeli sulu köfte ile ilgilidir. Sultan, sebzeli sulu köftesini bazen bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
300 gram kıyma
iki kaşık pirinç
yarım çay bardağı zeytinyağ
bir kaşık salça
bir patates
bir havuç
bir çay bardağı konseve bezelye
karabiber, kimyon, tuz
maydanoz ve un
Yapılması
soğan, patates, havuçu ve maydanozu doğrayın
yoğurma kabına, kıyma, soğan, pirinç, maydanoz,
karabiber, kimyon, tuzu katın ve yoğurun
köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparın, beze yapın
bezeleri tabanına un yayılmış tepsinin içine bırakın ve una bulayın
tencereye yağı koyun ısıtın, salçayı katın, kavurun
üzerine 6 bardak sıcak su, patates, havuç, tuzu katın
tuzunu ayarlayın. tencere kaynamaya başladıktan sonra,
köfteleri katın ve kapağı kapatın
ağır ateşte köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin
inmeye yakın bezelyeyi katın, karıştırın
ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Ilginizi Cekebilecek guzel yazilar : sebzeli rulo köfte
No comments:
Post a Comment