Monday, September 16, 2013

graten

Merhabalar sevgili web sitesi okurlarimiz. Yogun talep üzerine sizlere bugün graten makalesini sunmaya karar verdik.











graten 1

KABAK GRATEN
Herkese merhabalar.

  Öncelikle yorumlarınızla,mesajlarınızla beni bu hasta halimle yalnız bırakmadığınız için ve güzel önerileriniz için çok teşekkür ediyorum.İyi ki varsınız.

Blog yazmanın belki de en güzel yanı bu, yüzünü gördüğünüz ve  hiç görmediğiniz, kimisi yakınlarda kimisi ulaşamayacağınız kadar uzakta güzel insanlar kazanmış olmak.Sırf bunun için bile yazmaya değer.

  Bugün çok güzel bir kabak yemeğini ve beşamel sosun en güzel şekilde nasıl yapılabileceğini yazdım.Sizinde eklemek istediğiniz bir şeyler olursa lütfen yazın,severek okurum ve uygularım.

Kabak graten nefis bir ara sıcak desem başım ağrımaz,kabak sevmeyen biri bile rahatlıkla yiyebilir.Eğer içinde kabak olduğu anlaşılmasın, çocuğum yada sevmeyen biri hiç anlamadan yesin derseniz kabakları daha küçük doğrayabilirsiniz.Mutlaka deneyin derim.

MALZEMELER

3 adet kabak

tuz

taze çekilmiş karabiber

zeytinyağı

kıymalı harç için:

3 yemek kaşığı sıvı yağ

200-250 gr. kıyma

1 adet orta boy soğan

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı domates salçası

tuz

pul biber

değirmende çekilmiş karabiber

Beşamel sos için:

reçete aşağıda

üzerine:

yeteri kadar rendelenmiş kaşar peyniri

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle kabakları yıkayıp yuvarlak kesip derin bir kaba alalım.Üzerine tuz ve karabiberi serpelim,birazda zeytinyağı gezdirip güzelce harmanlayalım. Borcam bir fırın tepsisine yerleştirip 200 dereceli fırında kabaklar hafif yumuşayana kadar (yaklaşık 25 dakika ) pişmeye bırakalım.

  Diğer taraftan kıymalı harç için tavaya yağımızı alıp ısıtalım.Kıymayı ekleyip kavuralım.Yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edelim.En son salçasını ekleyip biraz daha çevirdikten sonra tuz ve baharatlarını ekleyip,karıştırıp ocaktan alalım.

  Hafif yumuşayan kabakları fırından çıkarıp  kıymalı  harcı üzerine döküp biraz karıştırıp tekrar fırına sürelim.Bu defa kabaklar tamamen yumuşayana kadar pişireceğiz.O pişene kadar beşamel sosumuzun hazırlığını yapalım (tarif aşağıda) Pişen kabakların üzerine beşamel sosu döküp hafifçe sallayarak ya da bir bıçak ,çatal yardımıyla küçük dokunuşlarla beşamel sosun kabakların arasına doğru akmasını sağlayalım.En son üzerine yeteri kadar kaşar peyniri rendesi serpip tekrar fırına verelim,fırının alt bölmesinde, kaşar peyniri eriyip hafif kızarıncaya kadar pişirelim.

  Ağız ve yemek borumuzun sağlığı için ılık olarak servis edelim :)











graten 2

BEŞAMEL SOS YAPIMI
BEŞAMEL SOS YAPIMI


malzemeler

2 yemek kaşığı tereyağ

2 yemek kaşığı un

2 su bardağı süt

tuz

karabiber

1/2 çay bardağı kaşar peynir rendesi

hazırlanışı

  Öncelikle tereyağını tavaya alıp eritelim.Unumuzu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.Kavrulan una 2 bardak soğuk sütü bir seferde dökelim.Tuzunu ve karabiberini de ekleyip sürekli karıştırarak pişirelim. Beşamel sos kıvamını aldığında kaşar peyniri rendesini de ekleyip hızlıca karıştırıp ocaktan alalım.

Püf noktaları:

1. İyi bir beşamel sos için mutlaka tereyağ kullanmalısınız.Birde yapıştırmayan tabanlı bir kapta pişirmelisiniz.

2. Beşamel sos illaki bu ölçülerle yapılacak diye bir şey yok,ama kaç kaşık tereyağ koyduysanız aynı miktarda un koymak zorundasınız.Tabi süt miktarını da ona göre çoğaltmalı ya da azaltmalısınız.

3. Ben daha lezzetli olduğu için kaşar peyniri rendesi de ekliyorum ama siz katmasanız da olur.

4. Orjinal kıvamı budur ancak bazı yemeklerde biraz daha süt katarak daha akışkan yada daha az katarak kıvamlı bir beşamel sos yapmak mümkündür.Mesela daha rahat servis etmeniz gereken yemeklerde süt miktarını biraz azaltabilirsiniz.

5. Sütü yavaş yavaş dökmek topaklanmaya önlemez aksine topaklanma riski daha fazladır,mutlaka tek seferde dökmelisiniz,bir yandan da hızlıca karıştırmalısınız.











graten 3

KABAK GRATEn
AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc

                                                     instagram :  reyhanksc

                                                     facebook:   anne eli gibi


Ziyaret edilmesi gereken guzel bir yazi : kabak graten borek

No comments:

Post a Comment