Tuesday, October 29, 2013

beyaz patlıcanın özellikleri

Merhabalar degerli site takipçilerimiz. Yogun istek üzerine sizlere bugün beyaz patlıcanın özellikleri yazisini paylasmaya karar verdik.




beyaz patlicanin ozellikleri 1


GÜNAYDIN:)))

Hayırlı günler...

Özlem bitti şükür kavuşturana. Güzel Antalyamdan herkese saygı  ve sevgiler..

Bende bu günlerde internetin azizliğine uğrayanlardanım. Bir fırsatını bulup sizlerle buluşmak çok güzel.

Nasılsınız?

Bu gün sizlerle patlıcan reçeli yapımını paylaşacağım.Unutulmaya yüz tutan bir tarif. Ondan dolayı tarif etmek lazım. Cuma günü pazara zeytin almaya gitmiştim. Birde baktım, tam reçellik patlıcanlar al beni diyor, aldım hafta sonu yaptım. Daha sıcağı sıcağına tazecik reçel. Akşam çayın yanında pastalarla ikram edildi misafirlerim ve ev halkı tarafından testten geçti.

Ben o kadar çok severim ki tadına doyamam harika lezzet. Her sene bizim evde yapılır. Kahvaltıda da yenir, pastaların yanında da ikram edilir. Gelin sizlere de ikram edeyim. Bu gün sizlerle de yapalım, ama önce patlıcanın faydalarından bahsedeyim. Bakalım gözümüzden neler kaçmış.

PATLICAN: Kalori değeri düşük bir besin olan patlıcanda A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri  bulunur.

Patlıcanın Faydaları:

1) Sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür.

2) Kalp çarpıntısını giderir ve kalbe sükunet verir.

3) Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür.

4) Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir.

5) Kansızlığı giderir.

6) Karaciğerin ve pankreasın çalışmasını düzenler.

7) Böbrek ağrıları ve yanmasını azaltır.

8) Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir. Basura iyi gelir.

9) Vücuttaki fazla suyu dışarı boşaltır ve kilo vermeye yardımcı olur.

10) Patlıcan yedirilen hayvanlarda, özellikle mide kanserine çok seyrek rastlandığı gözlenmiştir: insanlarda da aynı etkiyi yapıp yapmadığı araştırılmaktadır.

 Dikkat: Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur. Böyle patlıcanları çiğ olarak yemek, bu madde nedeniyle zehirlenmelere yol açabilir. Ancak patlıcan pişirildiğinde bu madde parçalanarak yok olur. Ayrıca, güç sindirilen bir besin olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir.

Evet canlarım saymakla bitmeyecek faydaları var. Salatası , yemeği, kebabı, pilavı her şeyi ile mükemmel bir lezzet bu günde reçelini yapalım.


beyaz patlicanin ozellikleri 2


Haydi beyler bayanlar.

Pamuk eller mutfağa:)))

Gelsin patlıcan reçeli tarifi...

 MALZEMELERİ

 1. Aşama için:

 2 Buçuk kilo reçellik patlıcan

 4 litre su

 3 Dolu kaşık sönmemiş kireç

 2. Aşama için

 7 Buçuk  su bardağı şeker

 6  Buçuk su bardağı su

 1 Tatlı kaşığı kırmızı gıda boyası (aktarlarda satılır)

 7 Damla limon

20 Tane orta boy karanfil

 YAPILIŞI

 1) Öncelikle 4 litre suyun içine 3 kaşık kireci koyup eriyene dek karıştıralım. Şimdi bekleyelim berrak olunca ( kireç dibine çökünce ) süzelim.


beyaz patlicanin ozellikleri 3
 Kireçli suda patlıcan ortadaki öncesi, altındaki kireçli son hali:))




 2) Patlıcanların kafalarını kesip dışını tamamen soyalım ve kireçli suyun içine koyalım. Soyma işlemi bitince patlıcanlar 4 saat beklesin.  Patlıcanın suyu resimdeki gibi sararacak korkmayın. 4 saatin sonunda patlıcanları süzüp yıkayalım. Şimdi bir tencereye koyup üzerini basana dek su dolduralım ve ocağa koyalım. Kaynayınca karıştıralım 5 dakika haşlansın suyun rengi yeşil oldu. Yeşil suyunu süzelim.

 Patlıcan suda haşlanıyor:)

beyaz patlicanin ozellikleri 4

 Patlıcanın şekere yatırılmış hali:)

 3) Şimdi sırada süzülen patlıcanın başlarına 20 tane patlıcana karanfilleri batıralım.7 buçuk su bardağı şekerini  ve gıda boyasını koyalım 2 saat beklesin. Ocağa koyalım 6 buçuk su bardağı suyuda ekleyelim. Patlıcanlar kaynasın kapağını kapatalım altını kısalım 2 saat kısık ateşte pişsin. Şimdi altını kapatalım sabaha kadar dinlensin.



4) Renk olmadı korkmayın. Sabah tekrar ocağa koyun altını açın  kaynasın kapağı kapatın. Ocağın altını kısın.

 Not: (Ara ara ateşin altını harlı açın  reçelin suyu üste çıksın sonra tekrar kısın, bu işlemi 5 defa ara, ara yapın.)

 Bu şekilde bir buçuk iki saat daha ağzı kapalı kaynasın. Şimdi reçel kıvamını almaya başladı, 7 damla limonu sıkalım beş dakika daha kaynasın altını kapatalım. Soğusun reçelimiz yemeğe hazır.

 5) Evet sizlerle bu gün parmakları ısırtacak kadar lezzetli patlıcan reçeli yaptık. Ellerinize sağlık.


beyaz patlicanin ozellikleri 5


AFİYET OLSUN:))))

RABBİM.

Dara düşünce sabır...

Sabrı bulunca şükür...

Şükre erince rahmet...

Rahmete dalınca hayırlısıyla...

Hepimizin gönlünden geçeni versin...

AMİN...:)))

HAYIRLI HAFTALAR...



Onerdigimiz diger makale : beyaz patlican

No comments:

Post a Comment