Wednesday, October 16, 2013

KIRIK BİR AŞK HİKAYESİ



kirik bir ask hikayesi 1






KIRIK BİR AŞK HİKAYESİ






Ömer Kavur, 1981






Selim İleri






Cahit Berkay






Kadir İnanır Hümeyra Kamuran Usluer






Yatık Emine, Yusuf ile Kenan, Ah Güzel İstanbul gibi önemli filmleri olan Ömer Kavur’un Antalya Film Festivali’nde beş ödül almış başarılı çalışması. Genellikle toplum ve ahlak kurallarının baskısı altında yaşayan Türk insanının yaşamını konu edinen yazar Selim İleri ile gençliğindeki Ömer Kavur’un bu yapıtı, Yeşilçam filmlerinin ağdalı anlatımının çok üstüne çıkan, gösterişsiz, iddiasız bir aşk filmi. Müzikleri de müziğimizin en başarılı ve üretken isimlerinden ve kulaklarda yer edinen onlarca film müziğinin bestecisi Cahit Berkay.






Ayvalık’ta geçen öyküde kasabaya atanan bir öğretmen (Hümeyra) ile kasabanın ileri gelen ailelerinden birinin oğlu (İnanır) arasındaki sevda ve bu sevdanın küçük yerleşim merkezlerine özgü geleneksel ahlak, küçük çıkar çekişmeleri, dedikodu, Atıf Yılmaz’ın Türkan Şoray ve Cihan Ünal’lı Mine filminde de izlenilen kopamadığımız toplum baskısının etkisiyle yitip gitmesi anlatılıyor.






Film, bir aşk öyküsüyle sınırlanmıyor ve kişilere ait ruhsal çözümlemeler, Salih Dikişçi’nin kamerasından çıkan belgesel kasaba görüntüleri ile öz ve biçim açısından da Türk sineması için o döneme yepyeni bir soluk getiriyor.






Selim İleri’nin etkisiyle ilginç diyalogların yer aldığı bu sakin ve düşündürücü sinema klasiğini izlemeyenler kaçırmasın.






Not:3/4 


No comments:

Post a Comment