Hayırlı Cumalar Dostlar ;
Zeyneb'in doğum günü pastasını nasıl yaptığımı merak edenler olmuştu..
Arayı çok açmadan paylaşayım istedim..
Uzun bir post olacak şimdiden uyarayım..
Aslında uzun süre yaptırayım mı, kendim mi yapayım karar veremedim..
Akraba günü ve doğum günü birleşince hazırlıklar yoğun olacağından,
altından nasıl kalkarım diye düşündüm..
Ama dışarıda yaptırmakta doğrusu içime sinmedi..
İçine ne konulduğu ve hijyen konusu önemliydi benim için..
O yüzden de son anda karar değiştirdim ve pastayı kendim hazırladım..
*
Bu şekilde bir pastanın pandispanyasını hazırlamak için hazır 1 şeklinde kalıplar var..
Ben böyle bir kalıbı daha sonra kullanamayacağım için kalıp almadım..
Pandispanyamı hazırladım ve aşağıda gördüğünüz gibi ,
kartondan elde ettiğim 1 şeklini kullanarak pastamın şeklini oluşturdum..
Gelelim pandispanyamızın tarifine...
Tarif biraz uğraştırıyor gibi görünsede sonuç buna değer diyor..
Yumuşacık kıvamda misler gibi kokan bir pandispanya oluyor..
Vereceğim ölçüler büyük fırın tepsisi için geçerlidir..
Sizin tepsiniz daha küçükse yarım ölçü yapabilirsiniz..
Pandipanya için Malzemeler
8 orta boy yumurta
8 Türk kahvesi fincanı un
8 Türk kahvesi fincanı toz şeker
2 Türk kahvesi fincanı nişasta
4 yemek kaşığı sıvıyağ
6 yemek kaşığı kaynar su
2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
Yapılışı
Oda sıcaklığında olan yumurtalarımızın sarılarını ve beyazlarını ayrı ayrı iki cam kaseye alalım..
Yumurta aklarımızı 4-5 dakika kadar çırpalım..
Daha sonra şekerin yarısını azar azar ilave edip 10 dakika kadar çırpmaya devam edelim.
Şeker tamamen eriyince akların kıvamı kremşanti kıvamı gibi katılaşacaktır bulunduğu kaptan akamayacaktır..
Yumurta aklarımızı kremşanti kıvamına gelip şeker tamamen eriyince bir kenara alalım..
*
Sıra yumurta sarılarına geldi..
Yumurta sarılarına şekerin kalan diğer yarısını ilave edip yine 10 dakika kadar çırpalım.
Bu arada yavaş yavaşta kaynar suyumuzu ilave edelim ki şekerimiz kolay erisin..
Şeker tamamen eriyince sıvı yağı ilave edelim..
Büyük derin bir karıştırma kabına katılaşmış yumurta aklarını karıştırmadan aktaralım..
Üzerine sarıların olduğu karışımı ilave edelim..
Üzerine de başka bir kapta eleyerek karıştırdığımız un,nişasta, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip spatula ya da tahta bir kaşıkla yumurta aklarını söndürmeden karıştıralım..
*
Tepsimizin tabanını yağlayalım ve hafif un serpelim..
Pandispanya hamurumuzu tepsiye aktaralım ve tepsiyi yere hafifçe bir kaç kez vuralım.
Böylece pandipanyamızın yüzeyi düzleşecek ,içindeki hava kabarcıkları çıkacaktır...
175 derecede ısıttığımız fırında kontrollü olarak 35-40 dakika da pişirelim..
Pandispanyamız pişerken fırının kapağını asla açmayın..
Çünkü muhteşem bir şekilde kabaran pandispanyanız fos diye söner emekleriniz boşa gidebilir...
Pandispanya pişince hemen tepsiden çıkarmayın 15 dakika kadar tepside bekleterek dinlendirin ve tepsiden öyle çıkarın..
Aceleniz yoksa bir gün dinlendirin bu şekilde ertesi gün kesim, kaplama işini yaparsanız işiniz daha kolaylaşacaktır..
Ben cuma günü pandipanyamı hazırladım cumartesi akşamda süslemesini yaptım..
Pazar günü servis..
Pandispanya keki biraz zahmetli gibi görünüyor ama bir kaç defa yaptınız mı eliniz alışıyor.
Günümüzde hazır gıdaların sabıkası gün geçtikçe daha çok kabarıyor hazırını almamak ,evde yapmak en iyisi..
Pastayı oluştururken yukarıdaki karton kalıbı pandipanyamın üzerine koyarak bıçakla kestim..
Boyu ancak yettiği için 1 şeklinin alt kısmını ise yan taraftan keserek oluşturdum..
Pastanın ara kat kreması
6 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta
1,5 su bardağı toz şeker
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket sade toz kremşanti
Dış kaplama için
2 paket sade kremşanti
soğuk süt
Arasına
Muz, kivi ve çilek
damla çikolata
Ara kremayı hazırlamak için kremşanti hariç tüm malzemeyi tencerede karıştıralım ve ocakta koyulaşana kadar pişirelim..
Kremamız ılıklaşınca sade kremşantiyi toz olarak ilave edelim ve mikserle tekrar çırparak tamamen soğutalım..
*
Benim pastam sadece iki kattan oluştu..
Pandispanyam uzun olduğu için önce şekli bıçakla keserek oluşturdum sonra pandispanya testeresi ile keserek katını oluşturdum..
Pandispanyam bir gün beklemesine rağmen çok yumuşaktı aslında ıslatmaya hiç gerek yoktu..
Islatmak yerine sadece bir kase çileği az pudra şekeri ilavesi ile rondodan geçirip lezzet vermesi için püre haline getirdim ve sürdüm..
Üzerine pişirdiğim ara kremayı yaydım onun üzerine de minik küpler şeklinde doğradığım meyve parçacıklarını ve damla çikolatayı serpiştirdim.
Pastanın üst katını kapatarak kremşanti ile üzerini kapladım..
Sonrası zevke ve zamana kalmış isteğe bağlı olarak süsleme işlemi..
*
Önce tamamen şeker hamuruyla kaplamayı düşündüm ama vazgeçtim şeker hamurunu pastanın üzerine serpiştirmekle yetindim..
Sizde pasta yaparken altını çizerek yazdığım püf noktalara dikkat ederseniz sonuçtan memnun kalırsınız.
Benim pastam aşağı yukarı 30 kişilikti ve kalabalık olduğumuz için misafirlerime sanki ucu ucuna yetti.
..........Afiyet Olsun..........
Bu yazi hakkinda daha cok yazi inceleyebileceginiz faydali bir web sayfasi : minik şekilli kekler nasıl yapılır
No comments:
Post a Comment