Siron un, su, tuz ile yoğurulan hamurdan yufka açılarak yapılır. Yapımı, aynen hazır yufkacıların yufka yapımına benzer. Siron hamuru mayasız yoğurulur ve yufka açılır. Yufkalar ılık sac üzerinde yarı pişirilerek nemi alınır. Ya da, açılan yufkalar açık havada hafif kurutulur. Ardından yufkalar tek tek rulo yapılır ve 2 ila 3 cm. boyunda kesilir. Kesilmiş rulolar tepsi içerisinde fırında hafif kızartılır. Siron'un yörelere göre değişik isimleri vardır. Bu isimlerden sırın, siron, ziron, silor bazılarıdır. Siron evde hamur yoğurularak hazırlanabileceği gibi, yufkacılardan temin edilen hazır yufkalardan da yapılabilir. Hazır yufkalar dürülür, kesilir ve fırında kızartılır.
Siron'un cevizli tatlısı ve farklı malzeme katkılarıyle yemeği yapılır. Siron yemeği tirit yemeği yapımına benzer. Kızarmış sironlar et suyu, kemik suyu veya sarımsaklı yoğurt ile hafif ıslatılarak üzerine tereyağlı salça sosu veya domates sosu gezdirilmek suretiyle yemeği hazırlanır. Sironu daha lezzetli hale getirmek için; üzerine haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti veya haşlanmış kırmızı et ilave edilir. Bazen isteğe bağlı olarak siron'un üzerine tereyağında kızartılmış pul biber ilave edilir. Bana göre en güzel siron yemeği, haşlanmış et, et suyu, sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı domates sosla hazırlanmış olan siron yemeğidir.
No comments:
Post a Comment